Je scooter rijbewijs
Tegenwoordig dien je in Nederland een rijbewijs te halen om op de scooter te mogen rijden. Je dient daarbij zowel een theorie als een praktijk examen te doen. Het is bij je scooter rijbewijs noodzakelijk om eerst je theorie examen te halen. Pas daarna mag je ook daadwerkelijk rijlessen nemen. Je mag scooter rijden vanaf je 16e, maar je mag al met 15 en een half je scooter theorie halen. Wil je graag zo snel mogelijk na je 16e verjaardag kunnen beginnen met rijden, dan is het te adviseren om je theorie ongeveer 2 maanden van te voren te halen. Je kan dan vlak na je verjaardag meteen een praktijk examen doen.
Hoe bereidt je je scooter theorie voor?
Je kunt dit op een aantal manieren doen. Zo kan je ervoor kiezen om zelfstandig de stof door te nemen, door bijvoorbeeld online een cursus te volgen of door theorieboeken te kopen. Je kan ook een combinatie hiervan doen. De cursussen zijn zowel gratis als betaald te vinden. Verder kun je ervoor kiezen om via een rijschool een cursus te doen. Dit heeft het voordeel dat de rijschoolhouder goed weet wat het CBR kan gaan vragen en je bovendien kan leren hoe je bepaalde vragen moet interpreteren. Bovendien biedt het doen van een cursus bij een rijschool een goede stok achter de deur als je de discipline moet opbrengen om ook daadwerkelijk te gaan leren.
Aanvragen scooter theorie examen
Om je examen aan te kunnen vragen dien je in het bezit te zijn van een DigiD. Het aanvragen en verkrijgen van een DigiD duurt ongeveer 5 werkdagen. Je kunt daarna het examen zelf aanvragen via Mijn CBR of het laten aanvragen door je rijschool. De tweede optie is echter wat duurder, aangezien een rijschool vaak servicekosten rekent over de aanvraag. Er zijn drie soorten examens die je kunt laten afnemen: klassikaal, een examen met extra tijd en een examen met individuele begeleiding. De laatste twee zijn examens die afgenomen worden bij mensen met bijvoorbeeld dyslexie of met een stoornis. Ook wordt een individueel begeleid examen gedaan door mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. De laatste twee examens zijn duurder dan een standaard klassikaal examen.
De dag van het examen
Als je je aangemeld hebt voor een examen ontvang je een reserveringsnummer. Hierbij worden ook de locatie, de datum en de tijd van het examen vermeld. Mocht je deze willen wijzigen, dan kan je dit het beste meer dan 7 dagen van te voren doen. Na die tijd is het ook nog mogelijk, maar dan dient er wel plek te zijn bij een ander examen. Je hebt dan dus veel minder of zelfs geen opties, afhankelijk van hoe druk het is. Je reserveringsnummer dien je gezamenlijk met een geldig identiteitsbewijs mee te nemen op de dag van het examen. Je dient hierbij minimaal een kwartier te vroeg aanwezig te zijn. Er is een aanmeldzuil aanwezig waarbij je je aanwezigheid kunt laten registreren. Als je opgeroepen wordt, dien je je identiteitsbewijs te laten zien. Daarna wordt je een plek toegewezen en mag je beginnen met het examen.
Hoe ziet het scooter theorie examen eruit?
Je krijgt 50 vragen waarbij je verkeersinzicht en je kennis van de verkeersregels getest worden. Deze vragen dien je binnen een zeer korte tijd te beantwoorden. Je krijgt een combinatie van open en gesloten vragen, waaronder een aantal multiple choice vragen. Van de 50 vragen dien je er 44 goed te beantwoorden. Je mag, met andere woorden, dus 6 fouten maken. Dit is een behoorlijk strenge marge en het is daarom van belang dat je je scooter theorie goed voorbereid hebt. Na afloop van het examen krijg je de kans om de foutief beantwoorde vragen nogmaals in te zien. Dit kan helpen als je eventueel nog een herexamen dient te doen. Als je het examen gehaald hebt, heb je een theorie certificaat dat anderhalf jaar geldig is. Motoractiondays.nl wenst jou alvast veel succes.