Welk rijbewijs is het motor rijbewijs?
Er zijn verschillende soorten motor rijbewijzen in Nederland: het type A1, A2 en A. Welke je daarvan nodig hebt, is afhankelijk van het type motor dat je wilt gaan berijden. A1 is geschikt voor een lichte motor, waaronder de 125 cc wordt verstaan met een maximaal vermogen van 11 kilowatt. A2 is geschikt voor een middelzware motor, waaronder alles wordt verstaan tot een maximaal vermogen van 35 kilowatt. A is geschikt voor een zware motor, waaronder alle soorten motoren worden verstaan. Met een A kan je dus ook op motoren rijden die onder A1 en A2 vallen, terwijl je met A2 ook op motoren mag rijden die onder A1 vallen. Welk rijbewijs je ook daadwerkelijk kunt ontvangen is verder afhankelijk van zowel je leeftijd als je rijervaring. Elk rijbewijs is 10 jaar geldig.
Verschil tussen beginners en doorstromers
Bij het behalen van een motor rijbewijs is er verschil tussen degene die nog geen rijbewijs heeft en degene die al langer een lichtere categorie rijbewijs heeft. Daarbij dient bij de laatste dit rijbewijs al wel twee jaar in het bezit te zijn. Bij elke klasse dient bovendien apart examen gedaan te worden. Bij een beginner betekent dit dat er 1 theorie examen en 2 praktijk examens (in voertuigbeheersing en verkeersdeelname) gedaan dienen te worden. Een doorstromer doet een gecombineerd praktijk examen, waarbij de voertuigbeheersing en verkeersdeelname gelijktijdig afgenomen worden. De behaalde theorie examens zijn in beide gevallen anderhalf jaar geldig. Dit is vooral van belang om te onthouden bij de verderop genoemde leeftijdsbeperkingen. Wanneer er een theorie- en praktijk examen gedaan mag worden, kan namelijk sterk verschillen.
Leeftijdsbeperkingen
Aan de rijbewijzen voor de motor zitten enige leeftijdsbeperkingen. Bij A1 mag er vanaf 17 jaar rijles genomen en mag het theorie examen gedaan worden. De praktijk examens mogen afgerond worden bij 18 jaar. Een beginner voor de A2 mag de theorie al met 17 jaar doen, terwijl de rijlessen en de praktijkexamens met 20 jaar mogen. Een doorstromer naar A2 hoeft geen verder theorie examen te doen, mag de rijlessen beginnen met 19 jaar en mag met 20 jaar het combinatie examen doen. Een beginner voor A mag rijlessen nemen vanaf 24 jaar. Mocht je al in het bezit zijn van een A2, dan mag dit al met 22 jaar. Theorie mag wederom al gedaan worden met 17 jaar. De praktijkexamens worden altijd met 24 jaar gedaan. Een doorstromer naar A mag met 22 jaar lessen nemen, hoeft geen theorie examen meer af te leggen en mag ook het gecombineerde praktijk examen met 22 jaar doen.
Een motor rijbewijs voor een automaat
Het is ook mogelijk om een motor rijbewijs voor een automaat te halen. Hierbij hoeft er dus niet handmatig geschakeld te worden. De eisen voor het examen en voor het voertuig zijn verder gelijk aan de eisen die gesteld worden aan de examens en voertuigen voor een rijbewijs voor schakelmotoren. Als je dit rijbewijs aanvraagt en behaalt, mag je alleen met een automaat rijden. Er zal dan een aantekening in je rijbewijs staan die dit aangeeft. Deze optie wordt over het algemeen genomen door mensen die of vanuit hun eigen cultuur gewend zijn om met een automaat te rijden (zoals bijvoorbeeld de Amerikanen) of door mensen die vanwege een beperking beter met een automaat kunnen rijden. Dit type motoren kan echter lastiger te krijgen zijn in Nederland en dit rijbewijs beperkt je dan ook in de uiteindelijke aanschaf.
Geslaagd
Als je zowel theorie als praktijk gehaald hebt, kun je je motor rijbewijs aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Hiervoor dien je bij de meeste gemeentes een afspraak te maken. Het duurt dan vijf werkdagen voordat je je rijbewijs ook daadwerkelijk kunt ophalen. Je dient deze aanvraag te doen binnen 3 jaar nadat je je rijbevoegdheid gehaald hebt. Als je je rijbewijs gaat aanvragen, dien je een goede pasfoto mee te nemen, een geldig identiteitsbewijs en natuurlijk de aanschafkosten van je rijbewijs. Dit kan per gemeente lichtelijk verschillen.